Växjö – den lilla världsstaden

Växjö är hjärtat i sydost – mitt i Småland, mitt i södra Sverige. Här kan du fika på småländska med latten smaksatt av lingon. Eller besöka stjärnkrogen med menyn fylld av skog, äng och sjö. Här finns att göra för stora som små – från en domkyrka med rötter från 1100-talet till en modern skatepark mitt i city, från Sveriges bästa vinkällare till rofyllda fisketurer ett stenkast från huvudgatan. Det är kontrasterna som definierar Växjö – det höga tempot till trots finns också tid för lugn och eftertanke. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv, å andra sidan mysiga gränder, kullerstenar och röda stugor.

Tips på besöksmål
I Växjö kan du bland annat besöka;

Växjö domkyrka
Kyrkan är från 1100-talet och är centralt belägen i lummiga Linnéparken. I samma park ryms även Karolinerhuset och Domkyrkocentrum.

Växjösjön
Växjösjön är ett nav i stan och ”att gå runt sjön” är ett typiskt Växjö-uttryck. Runt sjön finns grönområden, konstverk och flera mötesplatser.

Smålands museum / Sveriges glasmuseum / Utvandrarnas hus
Kulturparken Småland inrymmer flera olika verksamheter. Sveriges glasmuseum innehar en av de största och mest kompletta glassamlingarna i Europa. Utvandrarnas hus skildrar 1800-talets stora emigrationsvåg och Smålands museum är Sveriges äldsta länsmuseum. Här finns både permanenta och tillfälliga utställningar.

Kronobergs slottsruin
växjös äldsta kulturmark rymmer en slottsruin från 1400-talet som 1542 erövrades av Nils Dacke och hans upprorsmän. Intill ruinen har Sveriges äldsta vedeldade ångbåt, Thor, sin hemmahamn.

Tips på restauranger
På köpcentret Grand Samarkand, cirka 10 minuters promenad från Fortnox Arena, finns ett antal kaféer och restauranger, bland annat serveras en gedigen lunchbuffe (öppet alla dagar). I Växjö city hittar du allt från White Guide restauranger till anrika kaféer och här finns många mysiga mötesplatser. PM & Vänner är Växjös mest välrenommerade restaurang och har en stjärna i Guide Michelin. På Sandgärdsgatan återfinns Kafé de luxe i ett gammalt 1700-talshus och i anslutning till Smålands museum ligger den japanska puben Izakaya Moshi.

Upptäck mer av Växjö
vaxjoco.se är Växjös officiella besöksguide. Här kan du läsa mer om Växjö och få fler tips på aktiviteter, sevärdheter, restauranger och kaféer.

Mer av Småland
Om du vill se mer av Småland finns Glasriket, Möbelriket, IKEA Museum, Åsnenområdet och Huseby Bruk som trevliga alternativ för dagsutflykter från Växjö.

Tips på bra länkar
Destination Småland – visitsmaland.se
Kulturparken Småland – kulturparkensmaland.se

Foto: Alexander Hall.
Share This